能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性!

能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性!

荷兰瓦格宁根仿生堤坝景观设计
The bionic dike Wageningen, NL

由专筑网pilewyj,李韧编译

仿生堤坝是针对荷兰水安全问题的一种大胆的替代方法,它有着百分之百的适应性。设计师计划提升土地平面的高度,而不是反复地修建和加固荷兰的刚性堤防。传统的静力堤坝将逐渐转型成为有机堤坝,并随着时间推移而逐渐展现成效。经过设计之后,原本的堤坝不是单一地起到堤防的作用,同时也兼具景观功能,保护堤岸免受河水侵蚀,同时成为人们生活、工作和日常娱乐的全新场所。

The bionic dike is a daring, alternative approach to the Dutch water safety: 100 procent adaptive! Instead of repeatedly raising and fortifying the rigid dikes of the Netherlands, we propose to grow higher grounds. The traditional static dike becomes an organic dike that strengthens itself over time. The result is not one single dike, but a dike landscape that protects against the forces of nature and at the same time generates a new natural landscape for living, working and pleasure.
能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性!
仿生堤防是堤防景观设计方案,该方案将适应性生物景观和土木工程相结合。生物堤坝是仿生堤坝的一部分,它提供了比现有Grebbedijk堤坝更高的防护高度,以及用于农业、经济活动和休闲活动的新土地。由于柳树的存在,生物堤坝逐步被抬高。生物堤内的有机物质发酵,其产生的能量可以为瓦格宁根的居民提供热水。

The bionic dike is a proposal for a dike landscape where adaptive bio based landscape design and adaptive civil engineering meet. The biodike is part of the bionic dike and serves several purposes: it provides a higher level of protection than the existing Grebbedijk, and new land for agriculture, economic activities and leisure activities. The biodike is slowly being raised by the production and harvesting of willow trees. The organic material inside the biodike ferments to produces hot water for the inhabitants of Wageningen.
能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性!
在荷兰历史名城瓦格宁根,Grebbedijk堤坝逐渐具有适应性。在潮汐较低时,堤坝隐藏在地下,但却能够利用河水的压力调节河流的水位。这种滑动的堤坝在今后也很容易推广。该机制为瓦格宁根市人民提供了欣赏莱茵河、新码头和洪泛平原景观的平台。

At the historic town of Wageningen, the Grebbedijk gradually changes into an adaptive mechanism that is hidden underground during low tides, but uses the pressure of the river flood to match with the river water level. This sliding dike can also be easily extended in the future. This mechanism offers the city of Wageningen an unprecedented panoramic view on the Rhine, the new marina and floodplains.
能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性! 能烧水的堤坝?!仿生堤防就是这么任性!
设计年份:2016年
项目面积:10-100公顷
设计类型:景观设计
客户:BNA, Delta Ontwerpplatform (Ministry of Infrastructure & the Environment), Waterschap vallei en veluwe, provincie Gelderland, Municipality of Wageningen
合作方:The Cloud Collective, Braaksma & Roos Architecten

year: 2016
size: 10 – 100 ha
type: landscape design
client: BNA, Delta Ontwerpplatform (Ministry of Infrastructure & the Environment), Waterschap vallei en veluwe, provincie Gelderland, Municipality of Wageningen
with: The Cloud Collective, Braaksma & Roos Architecten

非特殊说明,本文版权归原作者所有,来源:专筑网 转载请注明出处

原文链接:http://www.iarch.cn/thread-40928-1-1.html

分享到: