在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染
俯瞰魁北克森林的豪华生态小屋
Eco-luxury domes by Bourgeois/Lechasseur peer out from Quebec forest
由专筑网王帅,杨帆编译

加拿大BourGeois/Lechasseur事务所设计了三座灰色的野营小屋,它们就像眼睛一样,从魁北克的山坡森林里向外窥视,形成一座豪华的生态度假村。

A trio of grey camping domes, which peek out like beady eyes from a hillside forest in Quebec, form a luxury eco-resort designed by Canadian firm Bourgeois/Lechasseur.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

建筑场地位于靠近Le Massif de Charlevoix滑雪场的Petite-Rivière-St-François镇的山坡上。这些圆顶小屋是Dômes Charlevoix开发的可持续旅游胜地的前期阶段项目。

The site is located on mountain in Petite-Rivière-St-François – a municipality near to the Le Massif de Charlevoix ski range. The domes form the first phase of a sustainable tourist resort developed by Dômes Charlevoix.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

为了实现项目的环境友好型目标,当地Bourgeois/Lechasseur事务所的建筑师尽量减少了三座度假小屋对自然环境的影响。同时建筑师还希望项目能够尽量减少碳排放,同时保护更多的树木。

To meet the environmentally friendly aims of the project, local studio Bourgeois/Lechasseur Architectes wanted the three holiday cabins to make little impact on the natural surroundings. Ambitions included a minimal footprint and conserving as many trees as possible.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

每座圆顶小屋所使用的结构支撑都悬挑在山坡上,它们位于高高的树冠之下,木质平台的颜色与周围环境相匹配,并且构成了顶部圆顶的基础。

Each of the structure is cantilevered from the hill using delicate bracing, and elevated to sit just underneath the tree canopy. Wooden platforms that match the hues of the surroundings form bases for the geodesic domes on top.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

Bourgeois/Lechasseur事务所发言人在项目简介中谈到:“这三座圆顶小屋与周围风景完美地融合在一起,每一座都伫立于山腰之上,达到了与景观的共融。”

著名的建筑师,发明家和环保主义者Buckminster Fuller使用三角模块的薄格组成了圆顶,这种形式非常强大,使用的材料又少,很好地保持了结构的轻量化。

“The three domes… blend in harmoniously with the landscape,” said Bourgeois/Lechasseur in a project description. “Each one is located on the mountain side and perfectly integrated to the landscape.”
Made famous by architect, inventor and environmentalist Buckminster Fuller, geodesic structures comprise thin lattices of triangular modules. The forms are extremely strong, yet use little material and remain lightweight.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

Dômes Charlevoix的圆顶为预制件,设计师在现场完成安装。

Bourgeois/Lechasseur事务所选用了淡灰色帆布来作为圆顶的罩子,这种帆布由聚氯乙烯(PVC)制成。额外的绝缘层使小屋可以常年供人居住,即使在魁北克北部寒冷的冬天也同样适用。

The structures at Dômes Charlevoix were prefabricated and installed on site.
Bourgeois/Lechasseur chose a pale grey canvas, made of PVC, to provide a muted covering for each. Extra insulation enables the cabins to be inhabited year round, even in northern Quebec’s cold winters.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

拉开像帐篷一样的材料形成了大窗户,可以从山腰俯瞰附近的圣劳伦斯河。当夜晚来临时,屋内的灯光都亮起,从外面看就像一双眼睛从树上向外望去。

居住在内部的客人可以通过地暖系统和燃烧木材的黑色炉灶取暖。

The tent-like material peels back to create large windows, offering views down the mountainside to the nearby Saint Lawrence River. When the cabins are lit up at night, the windows resemble eyes peering out from the trees.
Occupants are warmed by radiant heating in the concrete floors, and black wood-burning stoves.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

简约的色调为小木屋内部增添了奢华的触感,每座小屋可容纳4人。

小屋中心安装了黑色的柜子,里面隐藏着浴室,外面安装了小厨房。

Monochrome details add luxurious touches to the interiors of the small cabin, which can each host up to four people.
Black boxes are inserted in the middle of circular structures, concealing bathrooms inside and small kitchenettes built into the exterior.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

黑色柜子的顶部额外可以作为床,旁边为登上去的木制梯子。主床位于低层,面向南面。

在屋外,木制平台延伸至甲板,客人可以在热水浴缸中就餐、放松或洗澡。

Their tops act as mezzanine levels for extra beds, which are accessed by a wooden ladder. The master beds are located on the lower levels, oriented to face south.
Outside, the wooden platforms extend to form decks where guests can dine al fresco or bathe in hot tubs.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

Bourgeois/Lechasseur事务所由Olivier Bourgeois和Régis Lechasseur在2010年创立,他们在魁北克完成了很多住宅项目。例如台阶式小木屋,一座装有金属楼梯的光线充足的住宅,一座可以抵御狂风天气的房屋。

Founded by Olivier Bourgeois and Régis Lechasseur in 2010, Bourgeois/Lechasseur Architects has completed a variety of residences in Quebec. Examples include a stepped chalet, a light-filled house with a metal stair, and a property designed to withstand blustery weather.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

最近几年,像Dômes Charlevoix这样的生态度假村越来越受欢迎。这与人们对环境影响的意识相一致。在葡萄牙北部的一个类似的项目中,建筑师Luís Rebelo de Andrade和Diogo Aguiar设计了坐落在公园树木中的木屋。

Eco-resorts like Dômes Charlevoix have grown in popularity in recent years, aligned with a greater awareness of environmental impact. In a similar project in northern Portugal, architects Luís Rebelo de Andrade and Diogo Aguiar designed woodland cabins nestled amongst the trees of a park.

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

在这座小屋里,看万山红遍,层林尽染

项目信息:
建筑设计:Bourgeois/Lechasseur事务所
承包商:Urbanext

Project credits:
Architects: Bourgeois/Lechasseur architects
General contractor: Urbanext

 

非特殊说明,本文版权归原作者所有,来源:专筑网 转载请注明出处

原文链接:http://www.iarch.cn/thread-40901-1-1.html

分享到: